Wat is Gee!Design?

Gee!Design is het bedrijf achter Gidi van Liempd.

 

Gee!Design ontwikkelt en realiseert innovatieve ideeën, gebruikmakend van kennis over games, 3D, Artificial Intelligence en electronica.

 

En we willen vooral leuke dingen maken!

Wie is Gidi?

Gidi is een onderzoeker.

 

Hij analyseert, graaft diep, houdt vol en komt met nieuwe en soms verrassende oplossingen voor mogelijke problemen.

Zijn doel is te spelen met techniek, in het echt omgevingen mogelijk maken die je anders alleen in boeken of films ziet.

Winnaar van de Games4Health Jam 2013

Eind augustus 2013 deed ik mee als deelnemer aan de “Games 4 Health” Game Jam in Eindhoven. In deze game jam moest elk team binnen 50 uur een computergame bouwen die in een zwembad gebruikt kan worden. De game jam vond dus ook plaats in een zwembad, en we waren regelmatig in het water te vinden!

Ik was gevraagd mee te doen in het team “Zombies ate my game“, de winnaar van de Indy Gameleon 2013 game jam, vanwege mijn ervaring met hardware voor speciale game interfaces. En … we hebben gewonnen!

Het team van "Zombies ate my Game"

Wil je meer weten over deze Game Jam?

Unity3D + Arduino/Teensy + MPU-9150: magic wand/light saber

I recently managed to connect an MPU-9150 breakout board to a Unity3D application, using a Teensy2.0 as an interface (also got it working with Teensy++ 2.0 and Arduino Uno). With this combination I can easily rotate an object in the real world and have a counterpart in a virtual world do the same in real time. I chose the MPU-9150 because its”sensor fusion” functions make this possible without much mathematics. I quite like the result, and I want to share my experiences and code! Want to know more about this Unity3d – Teensy – MPU-9150 connection?

De kabouter(portal)detector

Samen met het Drents Jeugd Theatergezelschap heb ik nagedacht over een verzameling korte voorstellingen (codenaam “Het Reuzenei“), waarbij we allerlei nieuwe-media technieken (o.a. Augmented Reality) op een zinvolle manier zouden kunnen gebruiken. (Het doel van dat onderzoek zou dan zijn om samen uit te vinden hoe je die technieken nou goed gebruikt in verhalend theater). Voor dit onderzoek heb ik o.a. een “kabouter (portal) detector” ontwikkeld. Een heel nuttig apparaat, dat je ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld sukkels op te sporen ….

Wil je meer weten?

Unity3D – eerste poging

Ik ben in de afgelopen maanden eindelijk eens goed gaan kijken naar de Unity3D engine. Waarom? Omdat het een engine is met veel mogelijkheden, voor diverse target platforms (PC,Mac, Android, iOs, etcetera), met naast een betaalde Pro versie (€ 1100) ook een gratis versie die dus voor veel ontwikkelaars toegankelijk is. Unity3D beschikt over een webplugin, waardoor je dus eenvoudig vanuit je browser een 3D-game kunt spelen.

Inmiddels heb ik enige ervaring met Unity, ook voor “echte projecten”. Zelfs zoveel ervaring, dat deze pagina al verouderd is voor ik hem op deze blog zet. Maar ik doe het nu toch (omdat ik mijn eerste ervaringen wil doorgeven).

Mijn eerste doel is, onderzoeken wat er wel en niet kan met de gratis versie. Ik wil graag weten:

  • Kan ik snel een 3D game maken met Unity?
    Ik zou graag in staat zijn om snel bepaalde ideeën te testen in een 3D-engine. Is Unity3D daarvoor geschikt?
  • Hoe kan ik Augmented Reality (AR) applicaties maken met Unity?
    Van alle AR voorbeeld games die ik gezien heb, waren de spelen die in Unity gemaakt waren beduidend sneller dan de Flash varianten, dus daarom heel interessant.
  • Hoe kan ik Multiplayer games maken met Unity?
    Als ik snel prototypes zou kunnen maken met Unity, zou dat dan ook multiplayer kunnen?
  • Kan ik de Kinect eenvoudig combineren met Unity?

Wil je weten wat mijn ervaringen zijn?

Uitbreidingen voor de Arduino

Ik ben al weer een tijdje bezig met de Arduino; misschien had ik het al eerder gezegd: de Arduino heeft toch meer mogelijkheden dan de Basic Stamp of PIC, is (vaak) eenvoudiger te programmeren, en er is een hele grote community van gebruikers die je kan helpen met source code en ideeën.

Maar … vooral als je iets wil maken dat standalone gebruikt moet worden, dan blijven er nog wel wensen over:

  • Kan het niet goedkoper dan de Arduino? Een Arduino Uno is ongeveer 20 euro, een PIC chip daarentegen is maar een paar euro.
  • Kan het niet kleiner? Zo’n Arduino shield is misschien wel makkelijk voor een prototype, maar als je het ergens in moet bouwen is het best wel groot.
  • Kan de voeding niet kleiner? Als je een schakeling maakt met de Arduino moet die (ongeveer) 5V krijgen, dus zit je vast aan 3 AA batterijen of een 9V batterij (plus een voltage regulator).

Goed nieuws! Ik heb recentelijk twee onderwerpen gevonden die aan bovenstaande wensen tegemoet komen: de zogenaamde “boost regulators“, en de ATTiny chip.

Wil je daar meer over weten?

Game Input Design

In het voorjaar van 2011 heb ik voor de opleiding “Game Design” van het Alfa-college in Groningen acht workshops verzorgd over “Game Input Design“.  Ik denk, dat Game Input Design steeds belangrijker wordt voor games. Er is qua game input steeds meer mogelijk (denk maar aan de dansmat, de Wii, Eyetoy, Move en Kinect), het is vaak het meest onderscheidende element tussen de verschillende game consoles, en heeft enorm veel impact op de game beleving. Ik denk ook dat game designers vaak nog niet goed weten wat er allemaal mogelijk is, en er ook niet echt mee durven te spelen. En dan heb je zoiets als de Teensy (een Arduino-compatibele microprocessor) die het mogelijk maakt om voor gewone studenten (dus niet superprogrammeurs) om heel eenvoudig zelf dingen te maken en uit te proberen …..

Wil je meer weten over de cursus?

Een vechtrobot voor VAST

Drents Jeugdtheater DJT De Reus is begin 2011 begonnen met repeteren voor het toneelstuk “VAST”. Voor dit toneelstuk heb ik begin januari 2011 een “vechtrobot” gemaakt die in een plat koffertje (< 11 cm) moet passen. En op een bepaald moment moet Valerie (gespeeld door Nynke Borgman), de tegenspeelster van Bob (Chris Koopman) per ongeluk de robot activeren terwijl hij in de koffer zit. Weet je wat het effect is van een cirkelzaag in een koffertje met documenten? Wil je meer weten over dit project?

Nieuwjaarskaart 2011

Verschillende mensen hebben me gevraagd hoe ik onze nieuwjaarskaart voor 2011 gemaakt heb. (Ik heb zelfs gehoord van vrienden die heftige ruzie kregen over de vraag of het nu wel of niet ons huis is, dat op de kaart staat – ja, het is ons huis).

"Zorg goed voor jezelf in 2011"

"Zorg goed voor jezelf in 2011"

Wil je weten hoe ik dit plaatje gemaakt heb?

Augmented Reality – tweede poging!

Ik heb nu een tijdje zitten spelen met FlashDevelop, en ben al een heel stuk bedrevener in ActionScript 3. Met behulp van de FLARManager had ik mijn eerste augmented reality experimentje gedaan, en inmiddels heb ik een mooiere demo. Hij is nog niet af, maar “by popular demand” zet ik hem toch online, en iedereen mag het zelf proberen:

http://geedesign.com/test/FLAR2/bin/Main.swf

Wil je meer weten over mijn tweede Augmented Reality experiment?

Stereo vision – Youtube 3D

Sinds kort heb ik ontdekt dat het op Youtube  mogelijk is om filmpjes in 3D te bekijken, dankzij de “yt3d” tags, en ik ben er helemaal enthousiast over! Kijk maar eens naar een filmpjes als

Wat betekent dit? Filmpjes met die “tags” kun je dan echt in 3D bekijken, afhankelijk van je eigen hardware. Je ziet rechts onder bij het filmpje een menuknop met “3D” erop, en afhankelijk van je apparatuur kies je dan het volgende:

  • Als je bijvoorbeeld een “rood-groen” brilletje hebt, kies je voor “Red /Cyan Glasses: Full Color
  • Als je “shutterglasses” hebt (betere apparatuur om 3D stereo vision te bekijken!), dan kies je voor “Row interleave“,
  • Je kunt ook kiezen voor “cross-eyed”  of andere mogelijkheden,
  • en als je geen van deze mogelijkheden hebt en toch het filmpje wil zien zonder hinderlijke effecten, dan kies je gewoon voor “Left Image Only” of “Right Image Only“.

Wil je meer weten over het maken van stereo filmpjes?

P7274001P7274000P7274003P7274004P727400211072010006