Journey of the Heart

”Journey of the Heart” is een computer game over een superheld die met zijn hartslag obstakels uit de weg ruimt. Jij bestuurt de game met een game controller en je hartslag!

 

In 2016 heb ik voor de “Nacht van Kunst en Wetenschap “ een spel gemaakt dat je met je hartslag moet besturen. Het spel is samen met Studio Bleep en Omega North Games (Nils Mooldijk) ontworpen en gerealiseerd.

Wat is mijn bijdrage?

Omdat “het hart” het thema was van de Nacht van Kunst en Wetenschap 2016, werden game-bedrijven binnen Indietopia gevraagd om een beweeggame te bedenken voor dit thema. Samen met Studio Bleep en Nils Mooldijk heb ik gebrainstormd over een concept, en toen we eenmaal een goed idee hadden, was het natuurlijk mijn taak om ervoor te zorgen dat de game ook echt met je hartslag bestuurd kon worden.

Het spel bestaat uit allemaal kleine zwevende eilandjes, die in hoogte van elkaar verschillen. Je karakter moet van zwevend eiland naar zwevend eiland springen om bij de finish te komen. 

Om bij de finish te komen moeten sommige zwevende eilandjes aangepast worden in hoogte om het karakter erop te laten springen. De speler kan de hoogte van de zwevende eilandjes aanpassen aan de hand van zijn of haar hartslag.

 

Moet het eilandje omhoog, dan moet de hartslag van de speler ook omhoog. Dit kan hij of zij doen door actief te gaan bewegen om de hartslag omhoog te krijgen, het eilandje reageert op de hartslag en zal dan ook omhoog gaan.

 

Moet het eilandje juist lager en dus naar beneden, dan zal de speler zijn/haar hartslag ook omlaag zien te krijgen. Dit kan de speler zal dan actief moeten ontspannen om zijn hartslag naar beneden te krijgen.

Inmiddels kende ik al een aantal verschillende hartslagsensoren, goedkope en duurdere. Na er een aantal uitgeprobeerd te hebben, bleek toch dat de goedkope, simpele sensoren zoals de “Pulse Sensor Amped” niet stabiel genoeg waren. Daarom heb ik uiteindelijk toch gekozen voor de MIO Fuse sensor (wel wat duurder, maar als gebruiker eenvoudig aan te sluiten en ook stabiel). Dit betekende, dat ik ook een BLE koppeling tussen de MIO Fuse en de Unity Game Engine moest realiseren.

 

Daarnaast heb ik samen met Nils het programma voor de game gemaakt in Unity.

Waar ben ik het meest trots op?

Dat het werkte! Tijdens de Nacht werden spelers heel fanatiek en gingen uitvoerig rondjes rennen en wild staan springen (dus meer bewegen) om het zwevend eilandje omhoog te krijgen. Maar er gingen ook spelers mediteren om een ander zwevend eilandje weer naar beneden te krijgen.

 

Samen met Studio Bleep ben ik al een paar jaar bezig met games en bewegen. Maar als je mensen laat bewegen met een game, dan wil je ook dat ze de juiste hoeveelheid bewegen: niet te veel, zodat het gevaarlijk zou worden, maar ook niet te weinig, zodat ze de game niet maximaal benutten. Daarom willen we graag de hartslag ook als meetinstrument in een game kunnen benutten.

Type project:

Software

Hardware

Games

Installatie

In opdracht van:

Nacht van Kunst en Wetenschap 2016