Winnaar van de Games4Health Jam 2013

Winnaar van de Games4Health Jam 2013

Eind augustus 2013 deed ik mee als deelnemer aan de “Games 4 Health” Game Jam in Eindhoven. In deze game jam moest elk team binnen 50 uur een computergame bouwen die in een zwembad gebruikt kan worden. De game jam vond dus ook plaats in een zwembad, en we waren regelmatig in het water te vinden!

Ik was gevraagd mee te doen in het team “Zombies ate my game“, de winnaar van de Indy Gameleon 2013 game jam, vanwege mijn ervaring met hardware voor speciale game interfaces. En … we hebben gewonnen!

Het team van "Zombies ate my Game"

Wat is het voor een game?

We moesten een spel bedenken dat kinderen aanzet om te gaan zwemmen, vooral die kinderen die normaal als laatste worden gekozen bij gym. Wat we uiteindelijk hebben bedacht en in prototype gemaakt, is een soort “aankleedspel”. De speler zwemt met zijn vis in het zwembad en kan door contactpunten aan te raken attributen scoren. In de neus van de vis zit een sensor en aan de zijkant van het zwembad zitten vier contactpunten. Raak je met de vis een contactpunt, dan ontvang je een duikbril, kroontje of nieuwe vin (etcetera, etcetera) om de vis aan te kleden.

Op een scherm naast het zwembad kunnen spelers hun virtuele vis zien zwemmen en de voortgang bijhouden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je je aangeklede vis ook uit kan printen of opslaan in een virtueel aquarium.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=_Hfh9luIDmo[/embedyt]

Wat was mijn bijdrage?

Met alle vijf teamleden hebben we gezamenlijk het concept bedacht. Daarna was het “alleen nog een kwestie van bouwen”. Rieneke Schaap en Merel van der Wees deden het meeste art work, Erik Roelofs het programmeerwerk op de PC en Martijn Prins deed alles wat er gedaan moest worden (o.a. bouwen van de vissen).

Ik was verantwoordelijk voor de hardware (elektronica), dus ik had de volgende configuratie bedacht (geïnspireerd door het boek “Making Things Talk“).

De Server bestond uit een Arduino met een Xbee (Series 1). Deze server communiceerde met 1 of meerdere “clients” via Xbee, en met een desktop PC via een seriële verbinding. Ik had al ervaring met een seriële verbinding tussen Arduino en Flash of Unity3d, maar nu deed programmeur Erik het PC gedeelte in Lua, met de 2D engine LÖVE.

Ik zorgde voor de programma’s op alle hardware, en maakte ook de clients.

Een redelijk groot probleem was om de elektronica waterdicht te verpakken: ik had thuis al een paar testjes gedaan, maar uiteindelijk lukte het met deze bakjes van de IKEA, afgedicht met siliconenkit en tape.

Elke client bevat een aantal sensoren, waarvan de belangrijkste natuurlijk de RFID detector lus is:

Hier een beeld van de elektronica:

 

Waar ben ik het meest trots op?

Ik ben er trots op dat ik snel in staat was om een volwaardig prototype te maken, zowel in software als in hardware. Ook ben ik trots op mijn kleine ideetjes, o.a. om reed-relais te gebruiken in combinatie met RFID-tags: door dit trucje kon ik het stroomverbruik van de clients zeer aanzienlijk reduceren!

En verder was het natuurlijk weer erg leuk om samen met een team in korte tijd een leuke game te bedenken en te maken! Hier een aardige impressie van het hele weekend:

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.