De Ruimtewacht

X-Way ToonSoft en Gee!Design hebben samen in 2006 de software en interactie-hardware ontwikkeld voor “De Ruimtewacht”. Dit unieke project heeft tot software en hardware geleid die voor veel meer doeleinden gebruikt zou kunnen worden vandaar dat ik er graag meer over vertel. Maar wat is de Ruimtewacht? Een citaat van de officiële website:

De Ruimtewacht is een kunsteducatief project voor leerlingen en leerkrachten van de groepen 7 en 8 van de basisschool. In het project maken leerlingen en leerkrachten kennis met nieuwe media/ICT door middel van audiovisuele kunst drama en beeldende kunst. Leerlingen ervaren in groepjes met behulp van 3D-computeranimaties en andere digitale middelen een unieke interactieve virtuele ruimtereis. Onder begeleiding van een acteur die de kapitein speelt vindt deze kunstervaring plaats in een speciaal tot ruimtecapsule geprepareerde langs de scholen rijdende bestelbus. Tijdens de digitale ruimtereis maken leerlingen individuele keuzes moeten ze samenwerken en krijgen ze opdrachten. De uitkomsten zijn van invloed op het verloop van de reis. Na de ruimtereis keren de leerlingen terug in de klas en werken de groepjes aan een digitaal logboek op de website van De Ruimtewacht. Door de website wordt de beleving van de reis versterkt.

De Ruimtewacht vrachtwagen heeft vanaf 2006 een aantal jaren langs scholen in Drenthe gereden en op diverse festivals gestaan zoals Noorderzon en Festi Valderaa. Meer dan 10.000 mensen hebben dank zij de Ruimtewacht de ruimte kunnen verkennen!

Een mooi Youtube filmpje van HappyShip is hier te zien. En hieronder kun je een indruk krijgen van het binnenste van de vrachtwagen.

Enige features van software en hardware

De vrachtwagen bevat 7 PC’s die verbonden zijn in een netwerk. Een PC is de server, een andere PC wordt bediend door de kapitein, die daarmee het spelverloop beïnvloedt. De overige 5 PC’s zijn multiplayer clients voor de bemanningsleden. De server bestuurt de filmpjes en 3D animatie op het grote plasmascherm. Verder bestuurt de server het

  • 8-kanaals surround sound
  • Bass-shakers (subwoofers in de stoelen), die ervoor zorgen dat je echt het gevoel hebt dat er een raketmotor onder je zit
  • Lichteffecten (worden aangestuurd via het DMX protocol).Professionele lichteffecten dragen erg bij aan de verschillende sferen tijdens de reis.

De client PCs sturen hun eigen schermen aan en diverse inputs en outputs. Zowel digitale inputs (knoppen, schakelaars) als analoge inputs worden gebruikt (draaiknoppen, stuurwielen en hendels). Ook de outputs zijn zowel digitaal (lampjes, luikjes, relais) als analoog (bijvoorbeeld een wijzertje voor een benzinemeter). Bijvoorbeeld de telefoon hier rechts in beeld wordt volledig aangestuurd: hij reageert op opnemen van de haak, de originele bel doet het, en je krijgt via de hoorn berichten te horen.

 

De vrachtwagen bevat ook een complete lichtshow, die dynamisch reageert met de gebeurtenissen. Daardoor kan de sfeer in het ruimteschip enorm verschillen. In de mini-games die de bemanning moet spelen wordt gebruik gemaakt van hoge kwaliteit filmpjes, gecombineerd met 3D objecten.

Hiernaast een voorbeeld van zo’n spel waarbij elke client een deel van een robotarm bedient. De achtergrond bestaat uit een sequentie van (Quicktime) films die naadloos aan elkaar worden gekoppeld. De robotarm is een 3D model, maar reflecteert ook de achtergrond.

 

Het combineren van filmpjes en 3D gebeurt in real-time en heeft dus de werking van een 3D game. De kwaliteit is echter beter dan een 3D engine kan bereiken, omdat de kwaliteit van de filmpjes niet door de grafische kaart beperkt wordt.

 

Hieronder een screenshot van een mini-game tijdens de reis waarbij verschillende filmlagen in real-time worden gecombineerd.

Dit spel speelt in een moeras, waarbij de diepte van het schip afhangt van het geluidsniveau in de vrachtwagen (hoeveel herrie de bemanning maakt). De achtergrond vormt een filmlaag, een andere filmlaag wordt gevormd door het borrelende water. De filmlagen worden gecombineerd door alpha filmpjes in een alpha texture af te spelen. In dit spel varieert de lichtkleur in de bus ook automatisch afhankelijk van de diepte onder het wateroppervlakte (dynamische lichtshow).

(screenshot linksboven van het grote scherm,  rechtsboven van de kapitein’s console en onder van twee verschillende clients).

 

In deze mini-game moet elk bemanningslid via zijn eigen client PC samenwerken met de rest om de raketmotor te starten.

 

Elke client regelt een bepaald aspect van de motor (zuurstof, brandstof, koeling, stroom en smering) en krijgt terugkoppeling over de prestatie van de motor als geheel. Het is erg lastig om de motor aan de praat te krijgen omdat alle aspecten elkaar tegenwerken! (Maar de kapitein kan ongemerkt ingrijpen als het echt te lang duurt).

Voor de netwerk interactie tussen clients en server wordt gebruik gemaakt van een eigen verbeterde versie van het Quake III netwerk protocol.

 

Bij de start van de voorstelling wordt een webcam beeld van buiten de bus in real-time gecombineerd met 3D modellen van stoelen, alsof je door de voorruit naar buiten kijkt. De video stream van de webcam wordt dynamisch gestreamed in een RGB texture.

Waar ben ik het meest trots op?

De vrachtwagen vormt zo’n mooi geheel, het is echt een ervaring die je moet beleven. Je ziet dat ook astronaut Andre Kuipers genoten heeft van deze ruimtevlucht . Wil je meer weten over het maken van dit project kijk dan bijvoorbeeld hier naar een filmpje over “the making of“.

Type project:

Software

Hardware

Installatie

Theater

In opdracht van:

K&C Drenthe in samenwerking met HappyShip