“Nice News Now” was een project binnen KPN Research in 1999, met als doel een prototype te ontwikkelen van een “gepersonaliseerde” nieuwsdienst voor PDA’s zoals de Palm Pilot. “Gepersonaliseerd” wil zeggen dat je het nieuws gesorteerd te zien krijgt, de dingen die jij interessant vindt eerst (en de rest niet, of alleen als er nog ruimte over is). We wilden een systeem dat dit automatisch zou kunnen doen! Maar om te weten wat jij interessant vindt, moet het systeem wel leren van jouw terugkoppeling.
Om zo’n systeem te kunnen maken moesten we geavanceerde technieken gebruiken uit het gebied van “Information Retrieval” (Latent Semantic Indexing, Ontologieën). Mijn rol in dit project: idee, concept en projectleider. KPN heeft inmiddels op ons uitgewerkte idee patent verkregen in de VS en Europa.
In bovenstaand filmpje uit 2000 laat ik zien hoe je “Nice News Now” moet gebruiken.
In het prototype zie je allereerst de koppen van krantenartikelen. Achter elk artikel zie je een geschatte interesse (van — tot ++). Op basis van jouw persoonlijke profiel heeft het systeem geschat hoe interessant je dat artikel vindt. Klik je op zo’n titel, dan krijg je de samenvatting te zien, of (via “meer”) het hele artikel. Onder elk artikel kun je feedback geven, ofwel, het systeem vertellen hoe interessant je het artikel nu echt vond. Deze feedback zal het systeem de volgende keer gebruiken als er nieuwe artikelen zijn.
Maar het systeem gebruikt ook je “impliciete” feedback: hij kijkt of je de artikelen die volgens hem zeer interessant zijn wel leest. Zo niet, dan vind je ze blijkbaar toch niet zo interessant. En als je ze wel leest, klik je dan door naar “meer”? En hoe lang lees je het artikel? Dit alles gebruikt het systeem om de volgende keer een betere voorspelling van de interessantheid van artikelen te kunnen doen.
Wat was mijn rol in dit project?
Ik was de projectleider van dit project, en een belangrijke trekker. Eerst met zijn drieën begonnen aan het idee, (waarvan een belangrijk deel van mij afkomstig was), groeide het project uit tot groots gebeuren, waar zo’n 8 a 10 mensen bij betrokken waren. Ik vond het mijn taak om het onderzoek te coördineren, te zorgen dat de goede vragen onderzocht worden, bij te houden of alle onderdelen wel gecovered waren, kritisch te kijken naar de resultaten die mensen aandroegen, zelf ook met nieuwe ideeën te komen, mensen te motiveren, proberen er teamspirit in te krijgen, andere mensen enthousiast te maken voor het project, een leesbaar verslag te combineren, etcetera.
Meer over de techniek
In het bovenstaande filmpje laat Thomas Klos (eerst medewerker bij het project en later mijn opvolger als projectleider) zien hoe een gebruikersprofiel als een punt in een driedimensionale ruimte weergegeven kan worden, en hoe dat punt verschuift als je interesse verandert. Zo kan het systeem automatisch de artikelen vinden die voor jou interessant zijn!
Wil je de techniek achter het project beter begrijpen, dan is het volgende filmpje een goede inleiding.
Waar ben ik het meest trots op?
Het resultaat van het project was een goed werkend prototype, plus daarbij een zeer fraaie visualisatie van de werking (gemaakt door Frank Wiersma). De techniek die het hart vormt van Nice News Now, namelijk Latent Semantic Indexing, blijkt inderdaad te werken! Dit is de techniek waar ik me sterk voor gemaakt heb.