De “making of” de Ruimtewacht

De “making of” de Ruimtewacht

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/RA4Y7e0Bh-k” el_aspect=”43″][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Op een andere pagina heb ik al uitvoerig over mijn bijdrage aan de Ruimtewacht gesproken.

Kunst en Cultuur Drenthe, samen met animatiestudio HappyShip uitbater en initiatiefnemer van “De Ruimtewacht“, heeft ook een mooie documentaire gemaakt over het proces van het ontwerpen en bouwen van de raket.  Deze documentaire wordt op scholen vertoond als onderdeel van het lespakket dat bij “De Ruimtewacht” hoort. De documentaire laat leerlingen zien wat er allemaal voor verschillende disciplines betrokken zijn bij de bouw van zo’n multimediaspektakel.

Hier is het stukje van de documentaire dat over mij gaat. De interviewster (Lianne Pronk) zegt dat ik “alle techniek heb gedaan”, maar dat was natuurlijk niet zo. Voor wat betreft de software had Frank Wiersma een veel grotere rol. Maar het filmpje is leuk om te zien!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Nog meer filmpjes

Drie andere filmpjes die ik zelf heb gemaakt tijdens de bouw van de Ruimtewacht zijn hieronder te vinden. Ik had daar een soort serie van gemaakt, “Hoe bouw ik een ruimteschip“, en je ziet nu eerst

les 24 “Cabin Inspection Hatch”

http://www.youtube.com/watch?v=tkq06B8Gjdg

De bediening van het luikje is in De Ruimtewacht gebruikt in “Kastje 54” (zie de binnenkant van de raket hier). Ook voor de voorstelling “De Astronaute en de Ster” heb ik zo’n luikje gemaakt.

Les 25: “circuit switch board”

httpv://www.youtube.com/watch?v=1XXL-md9GiQ

Door de raket lopen allerlei kabels. Mocht een lid van de bemanning (per ongeluk of opzettelijk) een stekker uit het stopcontact trekken,  dan moet het systeem daar natuurlijk op reageren. Ook kan de kapitein expres een monitor uit laten vallen, waarna er “kabels omgezet” (rerouting power, dat kennen we van Star Trek en zo) moeten worden om de monitor aan de praat te krijgen.

Het stekkerbord is wat mij betreft een goed voorbeeld van waar “echte techniek” handiger is dan alles maar te “faken”: aanvankelijk was het plan van de ontwerpers om de kapitein maar op een knop te laten drukken als hij merkte dat iemand er een stekker uittrok. Maar dan moet die kapitein daar ook weer op letten. Het is dan toch makkelijker om het systeem echt te laten constateren dat er een stekker uit is of niet.

Qua bouw was het zo, dat we per computer maar een beperkt aantal inputs en outputs hadden (elke interfacekaart was toch weer zo’n 50 euro, en een kaart heeft 8 digitale inputs en 2 analoge inputs). Voor mij was het dus een uitdaging om zo’n stekkerbord te realiseren met maar 1 input – een analoge input!

Les 26: “Manual Override”

De “rammelaar” als input is niet gebruikt in De Ruimtewacht, maar misschien in een volgend project?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.