De Vlindervangmachine

De Vlindervangmachine

In juli-augustus 2009 heb ik meegewerkt aan de theatervoorstelling “De Vlindervangmachine” van de gebroeders Arling. In deze voorstelling speelt “de vlindervangmachine” een belangrijke rol. En hoewel de vormgeving natuurlijk prachtig door Harry Arling gemaakt is, zou het toch leuk zijn als die machine ook “echt werkte”. Vandaar dat ik er bij betrokken werd ….

Wat is “de Vlindervangmachine”?

De Vlindervangmachine is een theatervoorstelling van Gerry en Harry Arling, samen met het Grand Theatre Groningen. In de beschrijving staat:

Beer vertelt het verhaal van Mannetje die graag vlinders wil vangen. Beer wordt hierbij ondersteund door Boekenkast die een beetje zwaar op de hand is, al die boeken met duizenden woorden is natuurlijk ook niet niets!
Als Beer het boek open slaat zien we een mooi bebloemde grasheuvel met op de top het knutselschuurtje van Mannetje.
Zijn grappige probeersels om vlinders te vangen eindigen met een ultieme poging, de creatie van de machtige VlinderVangMachine!

Wat heb ik gedaan?

Hoe ziet die VlinderVangMachine er dan uit?

Aanzicht van onderdelen van de VlinderVangMachine

Naast een draaiende propellor, uitschuifbare antenne, draaiende radar, zwaailichten, moest er ook een vangnet zijn wat heen en weer bewoog, en op een bepaald moment moet de motor met een explosie bezwijken …. Op de foto hierboven zie je Harry Arling (in de voorstelling aan het zicht onttrokken door de groene muur) die de machine bedient.

Ander aanzicht van de VlinderVangMachine

Wat heb ik nu gedaan? Ik heb onder andere:

  • Meegedacht aan mogelijke technische “gadgets” die op de vlindervangmachine zouden passen, en hoe die technisch te realiseren zijn
  • Daarbij rekening houdend met hoe het in het theater te gebruiken moest zijn (stroom niet via een draad, want daar kon het karretje over struikelen, bediening in het donker, etcetera)
  • Onder andere het probleem van de explosie was lastig: je mag niet zomaar iets laten ontploffen in het theater, en van confetti worden ze ook niet blij.
  • Gezocht naar goedkope oplossingen die aan de eisen voldeden, en deze vervolgens zelf gerealiseerd.
het "controle paneel" boven in de VlinderVangMachine

(beeld van het centrale paneel verborgen in de VlinderVangMachine, inclusief de PICmicro controller. Van hier gaan draden naar de accu en naar de verschillende onderdelen die aangestuurd worden.)

Waar ben ik het meest trots op?

In dit project ben ik het meest trots op de realisatie van het bewegende vangnet:

  • niet alleen heeft het een heen en weer gaande beweging door gebruik te maken van een servomotor en een PIC microcontroller (in plaats van een veel lastiger mechanische oplossing),
  • door de keuze van de juiste tandwielen heb ik ook de maximale bewegingsvrijheid en kracht gerealiseerd binnen de mogelijkheden van de motor,
  • en de microcontroller was een goedkope variant (PIC 16F628A), in plaats van bijvoorbeeld een veel duurdere Basic Stamp.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.