Kladans (danskastje)

Kladans (danskastje)

Eind 2006 werd ik gevraagd om de elektronica te maken voor een project van Kunst & Cultuur Drenthe, genaamd “Kladans“.  Mijn opdracht was, ervoor te zorgen dat kinderen op eenvoudige wijze een geluidssample konden selecteren, wat dan vervolgens (cyclisch) afgespeeld zou worden en als basis gebruikt voor een dans. En o ja, het moest natuurlijk zo goedkoop mogelijk ….

De danskast

De danskast

Dit is het uiteindelijke resultaat. Maar voor het zover was …

The making of ….

Voor de elektronica begon ik aanvankelijk met een opname/weergave module zoals dit, maar daar kwam ik snel van terug: er kon maar weinig geluid op, en de kwaliteit was zeker niet goed genoeg voor het doel. Toen bedacht ik, dat een simpele MP3 speler goedkoop is en een betere kwaliteit geluid kan opslaan dan die module.  De goedkoopste MP3 spelers die ik (toen) kon krijgen waren 25 euro.  Er moesten 5 danskasten gemaakt worden, dus ik kocht eerst een proefmodel, en vervolgens nog 5 MP3-spelers (alle apparaten die ik bij verschillende speelgoedwinkels in de omgeving kon krijgen), en schroefde ze open. Na enig experimenteren had ik door hoe ik de MP3-speler met externe knoppen kon bedienen, en toen was het een kwestie van op de juiste plekken draadjes solderen.

De electronica voor de danskast

(Het solderen was zeker niet eenvoudig – een paar maanden tevoren was het me niet gelukt om mijn i-Cybie te modifyen omdat de soldeercontacten zo dicht bij elkaar zaten, maar nu moest ik wel).

O ja, en omdat er naast de netvoeding voor de boxen, 1.5 V nodig was voor de MP3-speler en 12 V voor lampjes in de knoppen, waren er 1 of meerdere voedingen nodig. Elke voeding is toch weer zo’n 8 euro per stuk, en dat moet dan voor 5 kastjes. Kon dat nou niet simpeler en goedkoper? Jawel, met 1 gestabiliseerde voeding die 12 V levert, en daarnaast via een spanningsregelaar (7805) en een aantal diodes in serie de spanning verlaagt tot ongeveer 2 Volt. Veel goedkoper dan 2 aparte voedingen per kastje!

De knoppen en het scherm

Hierboven zie je de bedieningsknoppen en het “scherm”. Het schermpje van de MP3-speler was natuurlijk maar klein, maar kon goed afgelezen worden. De grootte van de knoppen is expres gekozen in verhouding tot hoe vaak je ze nodig hebt: het kleine ronde knopje rechts is alleen om op te starten, de eigenlijke bediening gaat met de groene en de gele knop. Deze knoppen bevatten lichtjes.

Terugkijkend is de manier waarop deze machine gerealiseerd is, nog steeds de goedkoopste oplossing! Losse MP3-modules, zoals de VMUSIC2 of de MOD-MP3 kosten ook al gauw meer dan 25 euro, en dan heb je nog een aparte PICmicro nodig en een los LCD schermpje of LED-jes. Misschien wordt het dan wel mooier, maar de kosten lopen al snel op. Kortom, binnen de gestelde beperkingen was dit het beste wat er mogelijk was.

1 Reactie
  • Pingback:Gee!Design »  PICmicro controllers
    Geplaatst op 11:31h, 18 oktober

    […] en via USB aan te sturen. Dat beviel goed, maar zeker na mijn project met de “danskast” begon ik te denken: kan het niet simpeler, en wellicht helemaal zonder […]