Wat is Gee!Design?

Gee!Design is het bedrijf achter Gidi van Liempd.

 

Gee!Design ontwikkelt en realiseert innovatieve ideeën, gebruikmakend van kennis over games, 3D, Artificial Intelligence en electronica.

 

En we willen vooral leuke dingen maken!

Wie is Gidi?

Gidi is een onderzoeker.

 

Hij analyseert, graaft diep, houdt vol en komt met nieuwe en soms verrassende oplossingen voor mogelijke problemen.

Zijn doel is te spelen met techniek, in het echt omgevingen mogelijk maken die je anders alleen in boeken of films ziet.

Archive: Projecten met 3D en filmpjes

Unity3D – eerste poging

Ik ben in de afgelopen maanden eindelijk eens goed gaan kijken naar de Unity3D engine. Waarom? Omdat het een engine is met veel mogelijkheden, voor diverse target platforms (PC,Mac, Android, iOs, etcetera), met naast een betaalde Pro versie (€ 1100) ook een gratis versie die dus voor veel ontwikkelaars toegankelijk is. Unity3D beschikt over een webplugin, waardoor je dus eenvoudig vanuit je browser een 3D-game kunt spelen.

Inmiddels heb ik enige ervaring met Unity, ook voor “echte projecten”. Zelfs zoveel ervaring, dat deze pagina al verouderd is voor ik hem op deze blog zet. Maar ik doe het nu toch (omdat ik mijn eerste ervaringen wil doorgeven).

Mijn eerste doel is, onderzoeken wat er wel en niet kan met de gratis versie. Ik wil graag weten:

  • Kan ik snel een 3D game maken met Unity?
    Ik zou graag in staat zijn om snel bepaalde ideeën te testen in een 3D-engine. Is Unity3D daarvoor geschikt?
  • Hoe kan ik Augmented Reality (AR) applicaties maken met Unity?
    Van alle AR voorbeeld games die ik gezien heb, waren de spelen die in Unity gemaakt waren beduidend sneller dan de Flash varianten, dus daarom heel interessant.
  • Hoe kan ik Multiplayer games maken met Unity?
    Als ik snel prototypes zou kunnen maken met Unity, zou dat dan ook multiplayer kunnen?
  • Kan ik de Kinect eenvoudig combineren met Unity?

Wil je weten wat mijn ervaringen zijn?

Augmented Reality – tweede poging!

Ik heb nu een tijdje zitten spelen met FlashDevelop, en ben al een heel stuk bedrevener in ActionScript 3. Met behulp van de FLARManager had ik mijn eerste augmented reality experimentje gedaan, en inmiddels heb ik een mooiere demo. Hij is nog niet af, maar “by popular demand” zet ik hem toch online, en iedereen mag het zelf proberen:

http://geedesign.com/test/FLAR2/bin/Main.swf

Wil je meer weten over mijn tweede Augmented Reality experiment?

Stereo vision – Youtube 3D

Sinds kort heb ik ontdekt dat het op Youtube  mogelijk is om filmpjes in 3D te bekijken, dankzij de “yt3d” tags, en ik ben er helemaal enthousiast over! Kijk maar eens naar een filmpjes als

Wat betekent dit? Filmpjes met die “tags” kun je dan echt in 3D bekijken, afhankelijk van je eigen hardware. Je ziet rechts onder bij het filmpje een menuknop met “3D” erop, en afhankelijk van je apparatuur kies je dan het volgende:

  • Als je bijvoorbeeld een “rood-groen” brilletje hebt, kies je voor “Red /Cyan Glasses: Full Color
  • Als je “shutterglasses” hebt (betere apparatuur om 3D stereo vision te bekijken!), dan kies je voor “Row interleave“,
  • Je kunt ook kiezen voor “cross-eyed”  of andere mogelijkheden,
  • en als je geen van deze mogelijkheden hebt en toch het filmpje wil zien zonder hinderlijke effecten, dan kies je gewoon voor “Left Image Only” of “Right Image Only“.

Wil je meer weten over het maken van stereo filmpjes?

Astaire 2.0

In november 2009 kwamen de gebroeders Arling naar mij toe tijdens de productie van Astaire 2.0. Gerry zei: “We hebben twee technische uitdagingen voor jou, een makkelijke en een moeilijke”.

Niet geheel verrassend bleek de makkelijke uitdaging moeilijk, en de moeilijke makkelijk…..

Wil je meer weten over die uitdagingen, en mijn oplossingen?

Kleine Faust

Een van de projecten waaraan Gidi heeft gewerkt in 2009 is “Kleine Faust”.

Kleine Faust en Mefisto

Wat is het?

“Kleine Faust” is een toneelvoorstelling van Drents Jeugdtheatergezelschap De Reus. Het stuk vertelt het verhaal van de 11-jarige Koen, die op internet het verhaal leest van Faust, een man die zijn ziel verkoopt. Dat roept veel vragen op bij hem op. Kun je je ziel nog steeds verkopen? Wat is een ziel waard? Meer dan die van iemand anders? En wat is een ziel eigenlijk? Vervolgens ontwikkelt zich een zoektocht door ‘de virtuele krochten van het internet’.

Mefisto en de moeder van de Kleine Faust

Koens verhaal wordt verteld in een deels geprojecteerd decor, en de echte acteurs spelen samen met virtuele acteurs.

Wil je meer weten over mijn bijdrage aan deze voorstelling?

De “making of” de Ruimtewacht

Op een andere pagina heb ik al uitvoerig over mijn bijdrage aan de Ruimtewacht gesproken.

Kunst en Cultuur Drenthe, samen met animatiestudio HappyShip uitbater en initiatiefnemer van “De Ruimtewacht“, heeft ook een mooie documentaire gemaakt over het proces van het ontwerpen en bouwen van de raket.  Deze documentaire wordt op scholen vertoond als onderdeel van het lespakket dat bij “De Ruimtewacht” hoort. De documentaire laat leerlingen zien wat er allemaal voor verschillende disciplines betrokken zijn bij de bouw van zo’n multimediaspektakel.

Wil je meer weten?

De Ruimtewacht

X-Way ToonSoft en Gee!Design hebben samen in 2006 de software en interactie-hardware ontwikkeld voor “De Ruimtewacht”. Dit unieke project heeft tot software en hardware geleid die voor veel meer doeleinden gebruikt zou kunnen worden, vandaar dat ik er graag meer over vertel.

Wil je meer weten over de Ruimtwacht?

P7274001P7274000P7274003P7274004P727400211072010006