Wat is Gee!Design?

Gee!Design is het bedrijf achter Gidi van Liempd.

 

Gee!Design ontwikkelt en realiseert innovatieve ideeën, gebruikmakend van kennis over games, 3D, Artificial Intelligence en electronica.

 

En we willen vooral leuke dingen maken!

Wie is Gidi?

Gidi is een onderzoeker.

 

Hij analyseert, graaft diep, houdt vol en komt met nieuwe en soms verrassende oplossingen voor mogelijke problemen.

Zijn doel is te spelen met techniek, in het echt omgevingen mogelijk maken die je anders alleen in boeken of films ziet.

Archive: Projecten met voornamelijk “hardware”

Winnaar van de Games4Health Jam 2013

Eind augustus 2013 deed ik mee als deelnemer aan de “Games 4 Health” Game Jam in Eindhoven. In deze game jam moest elk team binnen 50 uur een computergame bouwen die in een zwembad gebruikt kan worden. De game jam vond dus ook plaats in een zwembad, en we waren regelmatig in het water te vinden!

Ik was gevraagd mee te doen in het team “Zombies ate my game“, de winnaar van de Indy Gameleon 2013 game jam, vanwege mijn ervaring met hardware voor speciale game interfaces. En … we hebben gewonnen!

Het team van "Zombies ate my Game"

Wil je meer weten over deze Game Jam?

Unity3D + Arduino/Teensy + MPU-9150: magic wand/light saber

I recently managed to connect an MPU-9150 breakout board to a Unity3D application, using a Teensy2.0 as an interface (also got it working with Teensy++ 2.0 and Arduino Uno). With this combination I can easily rotate an object in the real world and have a counterpart in a virtual world do the same in real time. I chose the MPU-9150 because its”sensor fusion” functions make this possible without much mathematics. I quite like the result, and I want to share my experiences and code! Want to know more about this Unity3d – Teensy – MPU-9150 connection?

De kabouter(portal)detector

Samen met het Drents Jeugd Theatergezelschap heb ik nagedacht over een verzameling korte voorstellingen (codenaam “Het Reuzenei“), waarbij we allerlei nieuwe-media technieken (o.a. Augmented Reality) op een zinvolle manier zouden kunnen gebruiken. (Het doel van dat onderzoek zou dan zijn om samen uit te vinden hoe je die technieken nou goed gebruikt in verhalend theater). Voor dit onderzoek heb ik o.a. een “kabouter (portal) detector” ontwikkeld. Een heel nuttig apparaat, dat je ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld sukkels op te sporen ….

Wil je meer weten?

Uitbreidingen voor de Arduino

Ik ben al weer een tijdje bezig met de Arduino; misschien had ik het al eerder gezegd: de Arduino heeft toch meer mogelijkheden dan de Basic Stamp of PIC, is (vaak) eenvoudiger te programmeren, en er is een hele grote community van gebruikers die je kan helpen met source code en ideeën.

Maar … vooral als je iets wil maken dat standalone gebruikt moet worden, dan blijven er nog wel wensen over:

  • Kan het niet goedkoper dan de Arduino? Een Arduino Uno is ongeveer 20 euro, een PIC chip daarentegen is maar een paar euro.
  • Kan het niet kleiner? Zo’n Arduino shield is misschien wel makkelijk voor een prototype, maar als je het ergens in moet bouwen is het best wel groot.
  • Kan de voeding niet kleiner? Als je een schakeling maakt met de Arduino moet die (ongeveer) 5V krijgen, dus zit je vast aan 3 AA batterijen of een 9V batterij (plus een voltage regulator).

Goed nieuws! Ik heb recentelijk twee onderwerpen gevonden die aan bovenstaande wensen tegemoet komen: de zogenaamde “boost regulators“, en de ATTiny chip.

Wil je daar meer over weten?

Game Input Design

In het voorjaar van 2011 heb ik voor de opleiding “Game Design” van het Alfa-college in Groningen acht workshops verzorgd over “Game Input Design“.  Ik denk, dat Game Input Design steeds belangrijker wordt voor games. Er is qua game input steeds meer mogelijk (denk maar aan de dansmat, de Wii, Eyetoy, Move en Kinect), het is vaak het meest onderscheidende element tussen de verschillende game consoles, en heeft enorm veel impact op de game beleving. Ik denk ook dat game designers vaak nog niet goed weten wat er allemaal mogelijk is, en er ook niet echt mee durven te spelen. En dan heb je zoiets als de Teensy (een Arduino-compatibele microprocessor) die het mogelijk maakt om voor gewone studenten (dus niet superprogrammeurs) om heel eenvoudig zelf dingen te maken en uit te proberen …..

Wil je meer weten over de cursus?

Een vechtrobot voor VAST

Drents Jeugdtheater DJT De Reus is begin 2011 begonnen met repeteren voor het toneelstuk “VAST”. Voor dit toneelstuk heb ik begin januari 2011 een “vechtrobot” gemaakt die in een plat koffertje (< 11 cm) moet passen. En op een bepaald moment moet Valerie (gespeeld door Nynke Borgman), de tegenspeelster van Bob (Chris Koopman) per ongeluk de robot activeren terwijl hij in de koffer zit. Weet je wat het effect is van een cirkelzaag in een koffertje met documenten? Wil je meer weten over dit project?

De gestreepte Olifantsmuis

Lessons learnt van Mulder & Mulder

In juni 2010 heb ik voor de gebroeders Arling en Arling een “gestreepte olifantsmuis” gemaakt. Doel was, om in de theatervoorstelling “Het mooiste geluid van de hele wereld” de muis op het toneel te laten verschijnen, te versnellen en weer te laten verdwijnen.  Hier is het filmpje dat Harry Arling aanleverde over hoe het moest worden.

[kml_flashembed publishmethod="static" fversion="8.0.0" movie="https://geedesign.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/player.swf" width="400" height="300" fid="mediaspace" targetclass="flashmovie" play="false" loop="true" menu="true" wmode="opaque" allowfullscreen="true" base="https://geedesign.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/" fvars="file=gestreeptemuisprop_02.flv;stretching=exactfit;image=https://geedesign.com/blog/wp-content/uploads/2010/09/olifantsmuis1.jpg"]

Get Adobe Flash player

[/kml_flashembed]

Wil je meer weten over mijn ervaringen bij de bouw

PICmicro controllers

Sinds DenkStapSprong en De Ruimtewacht ben ik geïnteresseerd in alle mogelijkheden die je hebt om willekeurige apparaten te koppelen aan een computer.  Bij DenkStapSprong ging het om een standaard dansmat, te beschouwen als een vreemd soort “game controller”. Bij de Ruimtewacht moesten er allerlei inputs en outputs gekoppeld worden aan gewone PC’s. Daar gebruikte ik vooral de K8055 interface kaart, die goed te combineren was met andere programma’s en via USB aan te sturen. Dat beviel goed, maar zeker na mijn project met de “danskast” begon ik te denken: kan het niet simpeler, en wellicht helemaal zonder PC?

Jazeker, dat kan! Met een PICmicro!

Volgens deze site is

“Een microcontroller is een digitaal IC dat volledig programmeerbaar is en taken kan verrichten. Het bevat een klein geheugen waarin je je eigen data kunt programmeren. De chip zal, als die wordt ingeschakeld, het door jouw geschreven programma uitvoeren.”

Met “taken kan verrichten” bedoelen ze, dat het ding een lampje aan en uit kan zetten, een motortje kan aansturen, dingen meten, etcetera. (Wat je ermee kan komt allemaal verderop nog wel).

Wil je meer weten over PICmicros en wat ik ermee gedaan heb?

Een Repulso spreuk die echt werkt

Op de middelbare school heb ik ooit een opstelling gemaakt met FischerTechnik waarbij ik met een klapperpistooltje schoot, een schakeling reageerde op het geluid en trok een blikje weg, alsof het weggeschoten werd. Met mijn huidige kennis over PICmicro’s en met de Kymera Magic Wand leek het me leuk om dit experiment nog eens te herhalen!

Wil je meer weten over dit interessante experiment?

Astaire 2.0

In november 2009 kwamen de gebroeders Arling naar mij toe tijdens de productie van Astaire 2.0. Gerry zei: “We hebben twee technische uitdagingen voor jou, een makkelijke en een moeilijke”.

Niet geheel verrassend bleek de makkelijke uitdaging moeilijk, en de moeilijke makkelijk…..

Wil je meer weten over die uitdagingen, en mijn oplossingen?

P7274001P7274000P7274003P7274004P727400211072010006