Wat is Gee!Design?

Gee!Design is het bedrijf achter Gidi van Liempd.

 

Gee!Design ontwikkelt en realiseert innovatieve ideeën, gebruikmakend van kennis over games, 3D, Artificial Intelligence en electronica.

 

En we willen vooral leuke dingen maken!

Wie is Gidi?

Gidi is een onderzoeker.

 

Hij analyseert, graaft diep, houdt vol en komt met nieuwe en soms verrassende oplossingen voor mogelijke problemen.

Zijn doel is te spelen met techniek, in het echt omgevingen mogelijk maken die je anders alleen in boeken of films ziet.

Archive: Work in Progress

Unity3D + Arduino/Teensy + MPU-9150: magic wand/light saber

I recently managed to connect an MPU-9150 breakout board to a Unity3D application, using a Teensy2.0 as an interface (also got it working with Teensy++ 2.0 and Arduino Uno). With this combination I can easily rotate an object in the real world and have a counterpart in a virtual world do the same in real time. I chose the MPU-9150 because its”sensor fusion” functions make this possible without much mathematics. I quite like the result, and I want to share my experiences and code! Want to know more about this Unity3d – Teensy – MPU-9150 connection?

De kabouter(portal)detector

Samen met het Drents Jeugd Theatergezelschap heb ik nagedacht over een verzameling korte voorstellingen (codenaam “Het Reuzenei“), waarbij we allerlei nieuwe-media technieken (o.a. Augmented Reality) op een zinvolle manier zouden kunnen gebruiken. (Het doel van dat onderzoek zou dan zijn om samen uit te vinden hoe je die technieken nou goed gebruikt in verhalend theater). Voor dit onderzoek heb ik o.a. een “kabouter (portal) detector” ontwikkeld. Een heel nuttig apparaat, dat je ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld sukkels op te sporen ….

Wil je meer weten?

Unity3D – eerste poging

Ik ben in de afgelopen maanden eindelijk eens goed gaan kijken naar de Unity3D engine. Waarom? Omdat het een engine is met veel mogelijkheden, voor diverse target platforms (PC,Mac, Android, iOs, etcetera), met naast een betaalde Pro versie (€ 1100) ook een gratis versie die dus voor veel ontwikkelaars toegankelijk is. Unity3D beschikt over een webplugin, waardoor je dus eenvoudig vanuit je browser een 3D-game kunt spelen.

Inmiddels heb ik enige ervaring met Unity, ook voor “echte projecten”. Zelfs zoveel ervaring, dat deze pagina al verouderd is voor ik hem op deze blog zet. Maar ik doe het nu toch (omdat ik mijn eerste ervaringen wil doorgeven).

Mijn eerste doel is, onderzoeken wat er wel en niet kan met de gratis versie. Ik wil graag weten:

 • Kan ik snel een 3D game maken met Unity?
  Ik zou graag in staat zijn om snel bepaalde ideeën te testen in een 3D-engine. Is Unity3D daarvoor geschikt?
 • Hoe kan ik Augmented Reality (AR) applicaties maken met Unity?
  Van alle AR voorbeeld games die ik gezien heb, waren de spelen die in Unity gemaakt waren beduidend sneller dan de Flash varianten, dus daarom heel interessant.
 • Hoe kan ik Multiplayer games maken met Unity?
  Als ik snel prototypes zou kunnen maken met Unity, zou dat dan ook multiplayer kunnen?
 • Kan ik de Kinect eenvoudig combineren met Unity?

Wil je weten wat mijn ervaringen zijn?

Uitbreidingen voor de Arduino

Ik ben al weer een tijdje bezig met de Arduino; misschien had ik het al eerder gezegd: de Arduino heeft toch meer mogelijkheden dan de Basic Stamp of PIC, is (vaak) eenvoudiger te programmeren, en er is een hele grote community van gebruikers die je kan helpen met source code en ideeën.

Maar … vooral als je iets wil maken dat standalone gebruikt moet worden, dan blijven er nog wel wensen over:

 • Kan het niet goedkoper dan de Arduino? Een Arduino Uno is ongeveer 20 euro, een PIC chip daarentegen is maar een paar euro.
 • Kan het niet kleiner? Zo’n Arduino shield is misschien wel makkelijk voor een prototype, maar als je het ergens in moet bouwen is het best wel groot.
 • Kan de voeding niet kleiner? Als je een schakeling maakt met de Arduino moet die (ongeveer) 5V krijgen, dus zit je vast aan 3 AA batterijen of een 9V batterij (plus een voltage regulator).

Goed nieuws! Ik heb recentelijk twee onderwerpen gevonden die aan bovenstaande wensen tegemoet komen: de zogenaamde “boost regulators“, en de ATTiny chip.

Wil je daar meer over weten?

Augmented Reality – tweede poging!

Ik heb nu een tijdje zitten spelen met FlashDevelop, en ben al een heel stuk bedrevener in ActionScript 3. Met behulp van de FLARManager had ik mijn eerste augmented reality experimentje gedaan, en inmiddels heb ik een mooiere demo. Hij is nog niet af, maar “by popular demand” zet ik hem toch online, en iedereen mag het zelf proberen:

http://geedesign.com/test/FLAR2/bin/Main.swf

Wil je meer weten over mijn tweede Augmented Reality experiment?

Stereo vision – Youtube 3D

Sinds kort heb ik ontdekt dat het op Youtube  mogelijk is om filmpjes in 3D te bekijken, dankzij de “yt3d” tags, en ik ben er helemaal enthousiast over! Kijk maar eens naar een filmpjes als

Wat betekent dit? Filmpjes met die “tags” kun je dan echt in 3D bekijken, afhankelijk van je eigen hardware. Je ziet rechts onder bij het filmpje een menuknop met “3D” erop, en afhankelijk van je apparatuur kies je dan het volgende:

 • Als je bijvoorbeeld een “rood-groen” brilletje hebt, kies je voor “Red /Cyan Glasses: Full Color
 • Als je “shutterglasses” hebt (betere apparatuur om 3D stereo vision te bekijken!), dan kies je voor “Row interleave“,
 • Je kunt ook kiezen voor “cross-eyed”  of andere mogelijkheden,
 • en als je geen van deze mogelijkheden hebt en toch het filmpje wil zien zonder hinderlijke effecten, dan kies je gewoon voor “Left Image Only” of “Right Image Only“.

Wil je meer weten over het maken van stereo filmpjes?

Augmented Reality – een eerste poging

Het is me gelukt om een Flash applicatie te maken met Augmented Reality!
Mijn eerste test met Flash, de Flex SDK, FlashDevelop, de FLARManager (een laag boven op de FLARToolkit, wat de Flash versie is van de open source ARToolkit).

Mijn ervaringen:

 1. FlashDevelop+Flex SDK is veel makkelijker en intuitiever dan Eclipse+Flex SDK, en de Flex SDK is voor programmeurs ook veel logischer dan werken in Flash CS of zo (vind ik).
 2. Het maken van markers via de site http://flash.tarotaro.org/blog/ lukt wel, als je de markers maar uploadt op 256 pixels
 3. Collada kan gebruikt worden voor het inladen van models en animations (vanuit Blender?)
 4. Er moet nog wel het een en ander gebeuren voor je een stabiele applicatie hebt ….

httpvh://www.youtube.com/watch?v=o4QIBXPI1Jw

Je kunt mijn eerste applicatie hier ook zelf testen: http://test.geedesign.com/FLAR/bin/FLARManagerExampleLauncher.swf

Een Repulso spreuk die echt werkt

Op de middelbare school heb ik ooit een opstelling gemaakt met FischerTechnik waarbij ik met een klapperpistooltje schoot, een schakeling reageerde op het geluid en trok een blikje weg, alsof het weggeschoten werd. Met mijn huidige kennis over PICmicro’s en met de Kymera Magic Wand leek het me leuk om dit experiment nog eens te herhalen!

Wil je meer weten over dit interessante experiment?

P7274001P7274000P7274003P7274004P727400211072010006